Op initiatief van zo’n beetje de laatste groenlinkser Jesse Klaver is een media hype ontstaan over Nederland als belastingparadijs voor (buitenlandse) ondernemers. Daarmee krijgt aandacht een fiscale faciliteit, die ons Ministerie van Financiën al vele decennia aanbiedt aan internationale ondernemers en waarover je gewoon kunt lezen op de site van de rijksoverheid. Het zijn weer de media die in hun honger naar sensationeel nieuws graag een podium bieden aan Klaver om nu op dit ogenblik hier een punt van te maken.
Want wat gaat hier nu eigenlijk fout? Je kunt als multinational met de Nederlandse overheid een afspraak op maat maken voor het belasten van een geldstroom die de onderneming via Nederland wil laten lopen. Wij kiezen voor een maatschappelijk en economisch model, waarin het ondernemersinitiatief een belangrijke peiler is. Ondernemingen hebben als doel om winst te maken, zowel als rendement op geïnvesteerd vermogen, gelopen risico en als basis voor continuïteit. Winst ontstaat door het streven naar een maximale omzet tegen zo min mogelijk kosten. Elke ondernemer rekent winstbelasting tot de kosten. Als er dus een overheid lage winstbelasting aanbiedt tegen prettige voorwaarden dan kan een ondernemer niet worden verweten daar gebruik van te gaan maken. Onze overheid lokt zo geldstromen naar ons land die er normaal niet zouden zijn en zien daarin een voordeel voor onze schatkist. Als Klaver denkt dat die ondernemingen zich ook in Nederland zouden vestigen zonder het belastingvoordeel dan is dat wat naïef. Gisteren zei Klaver op de radio bij Standpunt.NL dat Nederland los van het belastingvoordeel aantrekkelijk is door een mooi leefklimaat, hoog opgeleide bevolking en mooie parken. Ik moet zien of al die wereldberoemde popgroepen (onder meer Rolling Stones, U2, etc) een kantooradres op de Herengracht in Amsterdam zouden hebben zonder die belastingvoordelen. Immers laten de betrokken bedrijven alleen maar geld door Nederland stromen zonder ook maar enige echte bedrijfsactiviteit te ontplooien.
Als het mis gaat waar gaat het dan mis? Ik zag die hoorzitting in de UK en herken de terechte boosheid van de UK overheid over het niet betalen van belasting aldaar door grote bedrijven, zoals Starbucks, Google en Amazon.Com. Wat mijns inziens fout gaat is dat de EU politiek geen fiscale harmonie in de EU heeft willen of kunnen regelen, waardoor wij als Nederland belastingopbrengsten kunnen afsnoepen van de UK. In de strafbank in de UK moeten dus niet die ondernemers zitten, maar Jeroen Dijsselbloem om aan onze EU partner te beloven dat wij onmiddellijk die faciliteiten aan internationale ondernemers gaan stoppen. Ik weet niet zeker of Dijsselbloem dat aan de UK gaat beloven, gelet op de reactie van staatssecretaris Weekers denk ik van niet.
Politici zijn gevoelig voor media hypes, dus ook voor deze van Klaver. Diederik Samsom bijvoorbeeld en dat ergert mij. Zolang de PvdA prominenten, die aanwijsbare graaiers en foute bestuurders zijn, niet royeert moet men weg blijven van een standpunt over integriteit. Toets eerst bijvoorbeeld Wim Kok en zijn rol bij de ING en al die foute bestuurders en foute toezichthouders van PvdA huize in de zorg en bij woningbouwverenigingen.
Ontdoe deze discussie van politiek populisme en kijk naar de bestaande wetgeving op dit punt. Als Klaver iets wil veranderen moet hij dat gewoon aan de orde stellen in de 2e Kamer. Als daar dan voldoende draagvlak is kan met besluiten de belastingwetten op de omstreden punten aan te passen. Dat is de route en het is niet ingewikkelder dan dat.