Paardenfraude

Willy van Selten is een vleeshandelaar uit Oss. Hij verhandelt een enorm volume aan vlees in het binnenland, maar hoofdzakelijk in het buitenland. Het betreft in hoofdzaak “industrievlees” en dat is vlees bestemd voor verwerking in producten (b.v. snacks) en is niet bedoeld voor de detailhandel richting consument.

Paard

Paard

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) betrapt van Selten op overtredingen van wettelijke bepalingen en terecht neemt men actie. Voor zover uit de pers bekend gaat het om een tweetal overtredingen:
a) Het verwerken van paardenvlees in rundvleesproducten, zonder dat te melden;
b) Het verwerken van paardenvlees (volume niet bekend), waarvan de herkomst niet bekend is c.q. niet kan worden vastgesteld.
Hoewel niet is vastgesteld dat deze overtredingen direct de volksgezondheid bedreigen moet het overtreden van wettelijke regels worden bestraft. Dat had gekund via opleggen van aanzienlijke materiƫle boetes aan het bedrijf, maar liever nog aan Van Selten persoonlijk. Maar zo gaat het niet, het komt in de media, wordt opgeblazen, het bedrijf komt tot stilstand en inmiddels is er een faillissement. Jammer, want hierdoor gaat werkgelegenheid en honderden miljoenen aan export verloren, het is vrijwel ondenkbaar dat het exportgat wat nu valt zo maar door andere bedrijven kan worden ingevuld.

De NVWA gaat, zoals het hoort, op de bres voor ons aller volksgezondheid, en besluit om door Van Selten geleverd vlees terug te halen, het liefst met terugwerkende kracht tot het jaar 2011. Men berekent dat er dan 50.000 ton vlees retour moet (let wel: 50 miljoen kilo!). Grote vraag is of dat vlees er nog is, waarschijnlijker is dat het meeste vlees al verwerkt is in een eindproduct (frikandel!) en door de fastfoodconsument is opgepeuzeld. De omvangrijke en dure operatie (kost miljoenen) lijkt nauwelijks uitvoerbaar en zal marktverstorend werken, waardoor aanzienlijke prijsverhogingen voor de consument dreigen.

De vraag komt op of de acties wel in enige redelijke verhouding staan tot het probleem. Zou het niet beter zijn geweest voor ons allemaal als:
a) Er zodanige boetes zouden zijn opgelegd dat het bedrijf was blijven bestaan, maar nooit meer de behoefte had gehad de wet te overtreden;
b) Het nog niet verwerkte vlees bij afnemers te keuren en bij goedkeuring te voorzien van een label “paardenvlees toegevoegd” en er gewoon volgens plan frikandellen van te maken.

Nu is er een hype ontstaan richting bedreiging volksgezondheid en is de indruk gewekt dat paardenvlees inferieur zou zijn. Ook hier zorgen onze angstige “hoog opgeleide bestuurders zonder enige praktijkervaring” in samenwerking met een sensatiebeluste pers weer voor onnodige en onevenredige schade aan onze toch steeds kwetsbaar wordende economie.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.