Welzijn der dieren

Als ik in mijn plaatselijk AH-filiaal een kippetje koop dan vermijd ik steevast die afschuwelijke plofkippen en koop zo’n scharrelkip. Wel een keer zo duur, maar ja: milieu en dierenwelzijn mogen best wat kosten. Ook spreekt een eitje uit de legbatterij mij niet aan. Maar net als in vele andere gevallen zit ik nu met de vraag: doe ik dat nu wel goed?

Ed GubbelsEd Gubbels heeft hierover toch een wat meer genuanceerde mening. Hij meent dat verreweg de meeste houders van gezelschapsdieren het beste voor hebben. Terecht moet worden opgetreden tegen misstanden. Ed Gubbels is populatiegeneticus en verbonden aan de PVH.

Dan hebben we nog de kritische houding van Jetze Plantema. Deze pluimveearts uit Hardenberg ziet zaken heel anders en steekt dat niet onder stoelen of banken. Al vanaf 2006 komt hij met publicaties, waarin hij het opneemt voor de plofkip en de legbatterij. Zijn betoog is dat de producten uit legbatterijen gezonder zijn dan die van de scharrelkip en hij legt uit waarom. Als kippen niet op hun gemak zijn dan eten ze niet en leggen ze geen Plantemaeieren, kippen in legbatterijen doen dat allemaal wel. Doordat scharrelkippen scharrelen is er geen of minder grip op hun leefwijze en voeding. Gevolg is dat in scharreleieren verhoogde concentraties van PCB’s en dioxine worden aangetroffen, aldus Plantema in De Tegraaf van 15 september 2012. De actieve beschermers van het dierenleed “Wakker Dier” zijn het daarmee niet eens en het komt tot een gerechtelijk botsing tussen hen en Plantema. Opvallend daarbij is dat ze de dierenarts niet aanspreken op zijn standpunten, maar hem vervolgen voor het feit dat hij Wakker Dier op zijn website afdeed als “stelletje terroristen“. De rechter vond ook dat hij dat niet mocht doen en veroordeelde Plantema tot de verplichting tot rectificatie en excuus op straffe van een dwangsom van € 200.000. Hij rectificeerde, maar niet voldoende in de ogen van Wakker Dier (bij monde van Sjoerd van der Wouw) en men procedeert nu nog steeds over niet/wel dwangsom. Wel jammer dat niet over de inhoud is geknokt.

Dan hebben we nog onderzoekster Sanne Dekker uit Wageningen. Voor haar proefschrift deed zij onderzoek naar de milieubelasting van de eierproductie.  Conclusie kan zijn dat Wakker Dier maar de helft van het echte verhaal verteld.

In Nederland hebben we inmiddels een officiële lobby, zo mogelijk dierenactivisten, die het opneemt voor het welzijn van de dieren. Merkwaardig dat daar een lobby voor nodig is, het welzijn van dieren moet ons allen aan het hart gaan, ook zonder lobby. Bij het welzijn voor de dieren vallen een paar partijen op:
* De Partij voor de Dieren: een politieke partij onder leiding van Marianne Thieme met 2 zetels in de 2e Kamer en 1 zetel in de 1e Kamer. Marianne Thieme was eerder ook onder meer directeur van Wakker Dier.
* Stichting Wakker Dier: een organisatie die zich inzet voor de verbetering van de leefomstandigheden van dieren in de vee-industrie. Zijn veel te horen op de radio met pakkende slogans.
* Nico Koffeman: lid 1e Kamer voor de Partij voor de Dieren. Eerst reclamemaker voor de SP en mede-oprichter van Wakker Dier.
* Antoinette Hertsenberg: presentatrice van het TV-programma Radar, voorheen PRster van de Dierenbescherming en gehuwd met Nico Koffeman.
* Sjoerd van der Wouw: communicatiedeskundige Wakker Dier, voorheen adviseur Partij voor de Dieren en richtte samen met Volkert van der Graaf in 1992 “Vereniging Milieu-Offensief” op.

Wat opvalt is dat de top van de organisaties, die zich bezighouden met het welzijn der dieren, op een aantal wijzen sterk met elkaar verbonden zijn. Soms door studie, activiteiten in het verleden, zelfs door huwelijk en geloofsovertuiging. Zowel Marianne Thieme, Nico Koffeman en Antoinette Hertsenberg zijn actief lid van de zevendedagadventisten.

Het lot der dieren gaat mij aan het hart, maar wat is nu precies welzijn bij dieren, hoe meet je dat. Vaak wordt er van uitgegaan dat de voorwaarden voor welzijn bij dieren gelijk is aan onze normen voor welzijn. Is dat wel zo en hoe stellen we dat vast. Ik denk dat het welzijn van dieren het best zichtbaar wordt als dieren zich prettig voelen, zich normaal gedragen, eten en voortplanten. Bij ons in Tuitjenhorn zit er een visarend in de dierentuin van Piet Blankendaal. Ik heb deze arenden gezien in Afrika en ik ervaar dat kooitje in de dierentuin als afschuwelijk. De primaire belangen van dieren zijn eten en voortplanten, dat zijn de zaken waar ze het meest mee bezig zijn. Maar in een kooitje……? Legbatterij?

Ik vind het een lastig onderwerp, waarbij ik mij realiseer dat veel wat op ons afkomt via de media niet per definitie juist is. Kijk maar eens naar de resultaten uit een onderzoek naar biologisch voedsel!

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.