“Let op: geld lenen kost geld”

De politiek maakt zich doorlopend zorgen over de zelfredzaamheid van de burgers, een van de slogans is het via de radio bekende: “Let op: geld lenen kost geld”. Als die zorg gerechtvaardigd is geldt die dan alleen de burgers? Of ook ons bestuur?

Net als veel burgers leent ook de overheid geld en niet zo’n beetje, nu is dat ongeveer € 400 miljard euro of wel ruim € 25.000 per burger. Net als bij een burger kost dat lenen geld, namelijk rente, nu ongeveer € 10 miljard per jaar.

Op het Ministerie van Financiën is men druk om deze rentelast beheersbaar te houden en dat doen onze ambtenaren via derivaten (beleggingsinstrumenten). We kennen nog de optiehandel met alle risico’s, nu, dit is net zoiets. Erg riskant dus.

In de haast om de burger voor misstappen te behoeden lette men even niet op en het blijkt nu dat de staat wat blunderde met het afsluiten van contracten in de derivatenhandel. De strop is nu actueel € 100 miljoen en zal met een veelvoud daarvan oplopen, mogelijk zelfs richting miljarden. Onkunde of speculatie? Hoe verhoudt zich dit tot het streefbedrag van de besparingen via het Kunduz-akkoord?

Ik houd het op onkunde, speculeren mag natuurlijk helemaal niet!! En de politici? Ook even niet opgelet? Net als de klanten van de voormalige DSB?

;

;

;

;

;

;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.