Seculier of niet?

Liberale beginselen staan iedereen toe te denken of geloven wat hij/zij wil. Alle ruimte voor vrijheid van godsdienst dus. Ik heb niets met godsdiensten, maar laat anderen alle ruimte om te geloven en te aanbidden wat ze willen. En zo werkt het in Nederland: een land waarin staat en kerk gescheiden zijn, of toch niet?

In de praktijk werkt het niet zo, dat blijkt nu wel uit het verwerpen door de 1e Kamer van een door de 2e Kamer goedgekeurd en door de minister aangepast wetsontwerp over de rituele slacht van dieren. Als het in stand houden van oude barbaarse gebruiken van private groeperingen, zoals godsdienstige organisaties, wordt gesteld boven wettelijke en door de volksvertegenwoordiging goedgekeurde wetten, dan is er iets mis met onze scheiding kerk/staat.

Een verouderd en uit de 19e eeuw stammend college van elitaire eminenties, de 1e Kamer dus, dat destijds werd aangesteld om door de volkse 2e Kamer voorgestelde wetgeving te toetsen, meende de aanpassingen rond de rituele slecht te moeten tegenhouden. Dat is te begrijpen van partijen zoals CDA, CU en SGP, maar niet van partijen als VVD, PvdA, D66 en Groen Links. Deze liberale en linkse partijen zijn ineens bang dat godsdienstvrijheid schade oploopt door gelovigen te dwingen zich te houden aan wetten en normen? Hoe zou dat gaan als er een godsdienst opduikt die mensen offert? Waar is de grens bij de toetsing van oude en barbaarse gebruiken?

Onze senatoren hebben in hun onkreukbare wijsheid besloten kerkelijke riten belangrijker te vinden dan onze menswaardige normen. Zeg ik onkreukbaar? Neem nu europarlementariër Dennis de Jong (SP) en 2e Kamerlid Lea Bouwmeester (PvdA), die bepleiten meer inzicht in politieke lobby’s. Onlangs publiceerde de Algemene Rekenkamer een rapport waaruit blijkt dat lobbyisten in Nederland vaak beter geïnformeerd zijn dan Kamerleden. Het rapport schetst hoe een vertegenwoordiger van de tabaksindustrie toegang had tot voormalig staatssecretaris De Jager. Die vertegenwoordiger bleek CDA-prominent Elco Brinkman te zijn. Niet vreemd, want deze senator heeft ongeveer 32 functies en dus veel belangen te lobbyen. Hoezo onkreukbaar? Het beste is die stoffige en overbodige 1e Kamer op te heffen en de 75 senatoren zonder wachtgeld weg te doen.

Bijkomende voorwaarde is dan wel dat de 2e Kamer nu eens staat en kerk echt gaat scheiden. De vrijheid aan godsdiensten mag niet de onvrijheid worden van ongelovigen. Waarom moeten onder druk van religieuze stromingen de ongelovigen, die in dit land een meerderheid vormen, vrij zijn op religieuze feestdagen, rusten op zondag, luisteren naar kerkklokken, godsdienstige leuzen op munten accepteren, etc etc. Hoe seculier is het hier eigenlijk?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.