Betaald Voetbal

De vaderlandse competitie was toch even heel spannend, na vandaag wat minder, Ajax liep wat uit. Als iets spannend is, dan is het leuk om naar te kijken. De vraag is of de echte voetballiefhebber nog graag kijkt naar Europese competities, waar jaarlijks de hoofdprijzen worden verdeeld tussen maar een paar clubs. Via enorme schulden en vaak een suikeroom (mag ook een olie- of gas oom zijn) geven die succesvolle clubs veel geld uit aan transfers en salarissen en kopen liefst al het talent om te voorkomen dat de concurrentie sterker wordt. Is dit leuk om naar te kijken: nee!

In Nederland besloten we al jaren geleden om de competitie gezond te maken via het stellen van financiële eisen aan de deelnemende clubs ten aanzien sluitende begrotingen en een positief eigen vermogen. We hebben nu een redelijk evenwichtige en spannende competitie, leuk om te zien.

De baas van de UEFA, oud voetballer Michel Platini, bepleit nu ook het invoeren van die Nederlandse structuur in geheel Europa. Hij heeft gelijk, hij snapt het, hopelijk gaan we op weg naar een spannende Europese competitie, waarin ook andere, nu nog arme, clubs weer een rol spelen. Een medestander van Platini is onze eigen Maarten Fontein, zie een artikel op soccernews.nl

Die succesvolle clubs hebben nu torenhoge schulden, onder meer aan de belastingdienst en dan vooral met betrekking tot de afdracht over de (spelers)salarissen. In Spanje overweegt de regering, al dan niet in overleg met hun koning tussen zijn olifantenjachten door, om voetbalclubs belastingschulden kwijt te schelden tot een bedrag van € 750 miljoen. Wel vreemd dat een overheid bereid is tot het sponsoren van voetballers die soms tot € 10 miljoen per jaar krijgen. Nog vreemder is het als Spanje onverhoopt een beroep doet op het Europees Noodfonds, waardoor wij ook in Nederland indirect de Spaanse voetballer financieel gaan steunen. Wie heeft nu bedacht dat je arme jongens uit Portugal of Argentinië tientallen miljoenen salaris moet betalen per jaar, ik denk dat ze het ook voor een heel erg klein deel van dat bedrag doen (en zouden moeten doen).

1 gedachte op “Betaald Voetbal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.