Levon Helm

Levon Helm met "The Band"

Op 29 april 2012 overleed er een opmerkelijke man: Levon Helm.
Geboren in 1940 Arkansas USA, toen hij 19 jaar was vertrok hij samen met Ronnie Hawkins naar Toronto, alwaar hij tot het midden van de zestiger jaren muziek maakte en rond trok met Canadese musici, die later samen met hem THE BAND zouden vormen. Het ging om Robbie Robertson, Rick Danko, Richard Manuel en Garth Hudson.

In de loop van de zestiger jaren trok het groepje de aandacht van Bob Dylan en ze trokken een aantal jaren samen met hem op om zich in 1968 te vestigen in Woodstock in een mooi roze huis, wat de inspiratie was voor hun eerste eigen album “Music From Big Pink“. Vanaf dat moment profileerde ze zich als THE BAND en dat duurde tot 1978, het jaar waarin men besloot definitief uiteen te gaan met een afsluitend groot concert: The Last Walz. Een afscheid met veel artiesten en gasten, als film vastgelegd door Martin Scorsese. The Band maakte hun eigen Amerikaanse muziek als tegenhanger van de in die tijd steeds meer dominant wordende stroom van Engelse groepen, zoals The Beatles, Stones, etc.

Levon Helm in 2009

Na het overlijden nu van Levon Helm leven alleen nog Robbie Robertson en Garth Hudson. The Band is definitief niet meer, belangrijk om even bij stil te staan.

Enkele weken geleden nam ik een voorschot op dit afscheid tijdens de theatermanifestatie van Leo Blokhuis. In een avondvullend programma schetste hij de geschiedenis van The Band omlijst met het spelen van hun muziek. De moeite waard!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.