EPD

Er wordt nu al jaren gepraat over het wel/niet invoeren van het Electronisch Patiënten Dossier (EPD).

Invoering van een dergelijk systeem zal betekenen dat er sneller gerichte zorg kan worden geleverd en dat de zorg goedkoper zal worden. De efficiency neemt toe, zoals bijvoorbeeld niet in twee verschillende ziekenhuizen dezelfde foto’s maken. Elektronische medicijnbewaking in plaats van dure apothekers en nog veel meer. Tijdwinst en geldwinst.

Ook is bij een toenemende eigen verantwoordelijkheid van burgers het goed dat iedereen zelf kan zien wat er in zijn dossier staat en wat medische behandelingen kosten.

Tegenstanders van de invoering van EPD voeren als bezwaar aan de privacy. Men suggereert min of meer dat met het EPD medische gegevens van patiënten op straat liggen. Dat lijkt mij onzin, banken slagen er redelijk goed in onze financiele gegevens te beschermen en daarnaast zit aan alles wel een bepaald (soms theoretisch) risico.

Nu wijzen diverse onderzoeken uit dat in de buurt van 90% van de bevolking voor het EPD is, een hele grote meerderheid dus. Om hier nu mee verder te kunnen is het een goed plan om iedereen op te nemen in het EPD die dat zelf wil en dat zij die niet willen gewoon niet meedoen.

Omdat het EPD besparend zal werken op de kosten van zorg is het dan wel redelijk dat deelnemers EPD een korting krijgen op hun zorgpremie. In mijn vorige post noemde ik de EPD ook als een der dingen die de zorgkosten omlaag kunnen brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.